maandag 11 juni 2007

Sauvignon Blanc terug in de Gascogne


De Sauvignon Blanc is de druivensoort die bekend is van wijnen met grote namen als Sancerre en Pouilly Fumé, beide wijnen komen uit het Loire gebied, Yves Grassa heeft de Sauvignon Blanc druif terug gebracht naar de Gascogne in het Zuidwesten van Frankrijk, onder de zon van de Gascogne geeft deze druif een heel nieuw pallet van aroma's af, een zéér verfrissende wijn met een typisch bloemige geur en de geur van rijp graan, een niet te hoog alcohol gehalte van 11.5%, een wijn geschikt als zomers apératief maar ook heerlijk om frisse voorgerechten te ondersteunen.
Heerlijk bij het volgende streekgerecht uit de Gascogne

Salade met gerookte eendenborstfilet en vijgen

Ingrediënten:

4 verse vijgen
2 eetlepels honing
mespunt gemalen kardemom
2 eetlepels rode-wijnazijn
1/2 theelepels grove mosterd
4 eetlepels (walnoten)olie
1 zak veldslamelange (100 g, Biologisch) 2 x 100 g gerookte eendenborstfilet, op kamertemperatuur 1 bosuitje, in ringetjes Voorbereiden: Vijgen in 6-8 partjes snijden. In kom honing 10-20 sec. in magnetron verwarmen, zodat honing geheel vloeibaar wordt. Kardemom met mespunt zout erdoor roeren. Vijgen door honingmengsel wentelen of met kwastje hiermee bestrijken, zodat alle snijvlakken met dun laagje honing bedekt zijn. Azijn met rest van honingmengsel, mosterd en olie tot dressing kloppen, met zout en peper op smaak brengen.

Bereiden:

Veldslamelange met helft van dressing omscheppen en over vier borden verdelen. Plakjes eendenborst en partjes vijg op salade leggen. Rest van dressing erover druppelen. Salade met bosui en wat (versgemalen) peper bestrooien.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten